tak dapat diduga

selepas mengepost cerita dan gambar gembira, post kali ini bertukar anginnya... kerana disebalik gelak tawa ada tangisan hiba.... mugkin anda merasa pelik bile saya memulakan post ini dengan nada yg cukup berbeza.... jarang sekali (walhal menulis pun jarang) saya menulis dengan nada yg sedih dan duka... tapi iyelah, adat kehidupan kita sebagai manusia, ada hari panas terik walaupun winter, ada hari sejuk mengiggil walaupun musim summer...

insyaAllah saya pasti, korang sume sudah mengetahui, sama ada melalui surat khabar, facebook or orang keliling beritahu mengenai kemalangan yg berlaku di Melbourne tepat seminggu yang lalu... kalau x tahu, ni saya letakkan link berita mengenainye...apa yang korang mungkin tidak tahu adalah betapa dekatnye saya dan kawan2 dengan kejadian ini... pelik sebenarnya kerana kami pun tidaklah kenal banyak mana dengan mangsa2 ni, tapi takdir Tuhan letakkan kami dalam position ini, kalau bukan untuk membantu mereka pun, untuk membantu kami belajar serba sedikit mengenai apa itu dinamakan ujian...

oklah sebagai intro, macam mana ye kami boleh mengenali mangsa... mangsa yg budak Melbourne tu, of course laaa kitorg kenal, rapat lagi tu sebab sejak di Intec lagi dah berkawan. boys yg lain tu mmg kitorg x kenal, x penah jumpa pun sbb diorg student Ireland dtg bercuti di sini. yg girls tu sebenarnya schoolmate one of my housemate. al-kisahnye, masa cuti winter kali ni, my housemate tu pegi bercuti di NZ at the same time yg kawan from Malaysia ni datang... because of that, kesian plak kat bebudak ni nak jalan2 kat Melben xde peneman, so kebetulan the day after diorg arrive, saya dah plan snow trip macam dalam post before... so, ajaklah diorg pegi sekali... from there berkenalan laa.. tapi yelah, first time jumpa, awkward laa jugak...

then few days after that, kawan2 adelaide saya balik, n my housemate pun dah balik dari NZ diorg pun move in menumpang di rumah kami.... sempat jugaklaa berborak sikit2 tapi since hari2 diorg kluar berjalan x sempat sangat laa nak beramah mesra sangat... saya ingat malam sehari sebelum kejadian tu, kami ramai2, my housemates and them, duduk dekat dapur borak2 sambil masak... kebetulan, one of them blaja pharmacy jugak kat Monash Malaysia, adalah bahan nak bercerita... tambah plak, asek dok gelakkan diorg cakap Terengganu and also mencuba-cuba berloghat Ganu yg x jadi langsung... masa tu, my housemate masak untuk bekalan diorg pegi berjalan esoknya... masak nasi dengan lauk paprik...

Masa hari kejadian tu... malam tu, kami berempat serumah baru lepas melepak di bilik Muzek n Dekma, cerita2 pasal trip diorg ke NZ n cerita2 lain... macam biasalaa org pompuan, pantang kumpul, bergossip je keje... bile dah penat bergossip, saya pun baliklaa bilik.... baru nak start tengok cerita (x ingat dah, masterchef kot) tiba2 ayin n muzek masuk bilik.... muzek badan dah mengiggil... then Muzek cakap "Nit.... kawan aku tu accident"... masa tu, saya dapat rasa otak saya macam blank tiba2... tah kenapa (n sekarang bile fikir rasa jahat plak) i had one of those stupid moments where I remember thinking tu myself...muzek ni malam2 nak buat lawak laaa plak.... but the look on their faces masa tu mmg xdelaaa masanya nak melawak kelakar... ayin pun ceritalah pasal panggilan telefon from Iffat dari dalam ambulans n everything... masa tula baru terdetik.. Ya Allah.. this is really happening...

In all actuality, sepanjang hidup saya yang dah 22 tahun lebih ni... belum pernah rasanya ahli keluarga or org terdekat dgn saya mengalami situasi macam ni.. i mean like a real accident... so at that moment, kitorg mmg macam blur... masa tu x boleh nak fikir, apa yg nak kena buat ni... everything is racing through u're mind, nak kena telefon siapa, nak pegi hospital mana, siapa nak tolong hantarkan.... fortunately dan syukur sgt2, ada kak tmc and husband dia... diorg laa yg dtg pickup kitorg... since the only thing that we knew was that diorg sume terpisah-pisah n Iffat cuma tahu dia akan ke Monash Medical, between the four of us, kitorg splitla pegi 2 hosp... hosp RMH yg saya pegi tu, xde pon mana2 mangsa... terpaksa laa call balik kak tmc mintak amik balik

once dalam kete, we had to regroup nak cari kat mana all the mangsa pegi sbb we had no info at all... kitorg pun mulala mencari semua hosp and even call ambulance... masa tu, yg susahnya, kitorg x tahu langsung mana sebenarnya tempat kejadian n nama the boys yg lain tu.. bile tepon hosp pulak tu, nama melayu, susah diorg nak cam, so lagilaaa susah.... finally after calling a few hosp, dapatlaa call dandenong hosp... masa tu pon, xde nama patient, tapi org tu kata, there is someone who might fit the description... dia bagilaaa cakap ngn org tu... Alhamdulillah, Rasyid rupanya.... dialah bagi all the details, suh kitorg callkan org2 tertentu yg tahu what to do... but from that phone call, satu je saya paling ingat, rasyid kata, "syukur sgt Nit... patutnya kitorang semua dah meninggal" berderau darah dah x terkata... masa tu baru sedar the severity of the whole situation...

sampai2 kat dandenong hosp, tgk berita dah tersebar, ramai dah menunggu tapi peliknya x seorg pun tahu apa dah berlaku... yg diorg tahu rasyid accident masuk hospital.... rupanya, barulah sedar yg we were the only actual ones yg tahu keadaan sebenar... tahu all together ada 8 mangsa, not just the 4 yg ada dekat hospital tu... yg lagi 4 dah masuk hosp lain...tahu apa sebenarnya terjadi, yg diorg masuk air n hampir lemas.... masa tu, nak cerita balik pada semua org lain,rasa macam bukan suara sendiri yg kluar...boleh feel a shiver running through my body and i knew it wasn't just because of the cold of the night, tapi saya sendiri dalam shock... i too was running on adrenaline only....

finally bile dia bagi masuk, tgk rasyid and sorg kawan dia okey, xde pape sgt... yg teruk cuma hafizu and aisyah....both pakai neck brace tu, but clearly masa tu boleh nampak yg hafizu lagi lemah dari Aisyah.... bile try tanya dia pun, yg boleh dgr dia cakap dia okey, tapi sakit sgt... aisyah plak, masa tu cuma risaukan adik dia fadhilah je... sayu sgt masa nak try jawab soalan dia pasal fadhilah... yg kitorg boleh cakap 'dia okey dekat hospital lain,jgn risau eh'.. tapi tambah sayu lagi masa dia tanya, 'tadi dgr bunyi helicopter, siapa yg naik?'... masa tu saya pandang ayin, ayin pandang saya... lastly, ayin cakap je yg kitorg x tahu.... bile jumpa rasyid plak, lain ceritanya.. masa tu pelawat dah mula beransur balik, dah nak dekat pukul satu pagi dah... rasyid muka macam ceria je, siap bising2 mengadu lapar, x sempat makan nasi paprik muzek... tapi kan, sebenarnya bile tgk dalam2 mata dia, dapat nampak sebenenarnya, walaupun dia nampak je okey, dia sendiri ada rasa shock, rasa sedih and another hundred emotion going through him...

at that time, there was also another thing that kept running through my mind sepanjang malam tu... baru je beberpa hari before, me n my adelaidian friends pegi situ... lalu the exact place....siap bergelak gembira, berkaroke lagi.... esoknya, selamba je bagi Ikhwan drive dua hari berturut-turut.... macam mana berkuasanya Takdir ALLAH, bile dia kata benda nak jadi, x kira apalah, macam mana apa pun, tetap terjadi... selama ni everytime kitorg planning nak pegi mana2 x kirala nak buat road trip ke, nak naik flight ke or even naik tram sekalipun, jarang sekali (or maybe never pun) terfikir that something as big as this might happen... atau kalau nak lebih eksterm lagi, pernah ke terfikir the possibility that this may be the last journey I ever take in this world... terkadang bile keadaan macam ni berlaku barulah kita insafi betapa kehidupan ni bukan terletak pada perancangan kita manusia, tapi sebaliknye terletak pada takdir yg Maha Esa... bile mana Allah nak uji hamba-Nya, dalam keadaan mana sekalipun dia akan uji, tinggal lagi kita manusia ni bersedia tidak nak hadapi ujian tu... terasa nak kongsi satu ayat ni saya jumpa:

Dan kami pasti akan menguji kamu dengansedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembirakepada orang-orang yg sabar - Al Baqarah 155


Alhamdulillah, skarang semuanya dah selamat.. semua pun dah keluar hospital... tinggal Hafizu sahaja yg masih di wad selepas operation... operation apa, xpelah, x payah cerita, cukup kalau tahu, operation itu dah selamatkan nyawanya....tulah masa awal2, kitorg sume x sedar, rupanya, hafizulaa yang paling kritikal conditionnye eventho, fadhilah yg naik helicopter... as for budak2 lelaki yg lain semuanya ok je.... and about apa yg sebenarnya berlaku malam tu, kitorg malas nak tanya2 sangat... skang ni kitorg dah tahu laaa apa yg sebenarnya berlaku, tapi biarlah, ni jadi cerita mereka.... mereka yg berada di situ dan alaminya sendiri lebih berhak untuk bercerita tentang apa yg terjadi masa accident tu... org lain nak tokok tambah tak payahlaaaa...

bile dah okey sikit ni, diorg cerita2 memang masa kejadian tu, apa yg diorg ingat cumala yg diorg dah nak meninggal dah... berkali dah mengucap banyak2... tapi sekali lagi takdir Allah mengatasi segalanya.... Allah pilih untuk selamatkan mereka dan biarkan mereka terus hidup.... mungkin ni caranya Allah mengajar mereka dan juga kami sendiri, yg kematian itu pasti...bila dan bagaimana sahaja yg wallahualam... benda ni, saya tahu, semua orang boleh cakap dia tahu, tapi sebenarnya, berapa banyak kali je kita fikir pasal kematian setiap hari... saya tak tahu orang lain, tapi jujur, saya sendiri jarang sekali... jadi mungkin ini iktibar pada kita semua untuk lebih sentiasa beringat...

di kesempatan ni jugak, saya sendiri nak minta maaf pada semua andai salah silap, minta halalkan segala... sebab macam yg saya cakap before this, ujian dan kematian datangnya tanpa kita duga.... Wallahualam....

cuti-cuti melben

waduh waduh... lama sungguh x dihapdate belog ni... berhapak dan berhabuk dah agkanye... kenapa ye.. kalau nak kata sibuk, tu alasan paling tipu sekali sebab for the last sebulan setengah yg lepas i've been memerap dekat rumah meng'enjoy' my winter hols.... mungkin lama sgt memerap, idea nak menulis pun dah jadi perkasam, so tak tertulislah apa2... tapi terharu laa jugak bile bukak balik lepas 3 bulan, tgk2, masih ada jugak org yg sudi menyinggah di blog kerdil ni...huhu...

well, ni nak cerita pasal what i did during my winter hols... seperti cuti2 winter sebelum ni, saya tidak kemana-mana melainkan stay di bandar melbourne yg weathernye sejukla super... nerdnye u may think, dahlaa cuti kemain lama, duk terperuk je ke kat melben tu... apa ingat best bebeno ke melben tu...

hmmm..... biasa2 xdelah best sgt... tapi this time around ia menjadi best teramat super.... kenapa? sebabbbbb.... kawan2 adelaide sume dtg visit me.... mak, gile perasan... xdelah... they all, and also ramai lagi umat Malaysian Australia semua menyinggah ke melben untuk main NCG which is like an annual gathering of sports and conferencing here dkt oz.... n sbb my adelaide friends taik hidung masin sket (jgn mare) x nak bayar duit accom, diorg pon meng'accom' di teratak usangku di Amess st ni....

so, nak dijadikan cerita, besides dtg utk main sports, they all jugak dtg utk cuti2 melben which translates into 'makan2 melben'.... habis laa melayang diet planku entah kemana... sampai2 or maybe even b4 sampai lagi diorg dah mintak list kat mana tmpt best nak makan... x caya? x caya? tgk ni buktinye....

list kedai makan ehsan fb Noin

nak lagi best is that, i yang org melben sendiri pon macam extra excited pegi meneman diorg makan macamlaaa x leh nak pegi hari2..... huhu... so macam2 laa kitorg try dari yg indon ke italian ke turki ke indian ke whatever jelah.... asal nama halal, kitorg main taram... masa tu kalori x pikir, duit apatah lagi.... seronok katakan.....but the best sekali mesti laa yg ni....taraa.....

eskem EL DOLCE FREDO limited edition yg sedap super.... limited sbb a few days lepas diorg sampai, kedai tu dah nak tutup dah sbb winter2 mana org makan eskem ye dak...

haaa.... tapi bukanlaa melantak je keje diorg ni.... sempat jugak laa meround2 city melben... ni adala sikit gegembar (pics ni sume amik kt fb org lain sbb malas nak bawak kamera jalan2)

walaupun x main apa2, still menyibuk dtg opening NCG sbb dpr pappa roti free


melbourne museum yg belakang umah je tapi x penah habis jelajah


dekat shrine of rememberance yg eventho dah duk sini 3 tahun, beru first time pegi...

then dah sudah bejalan keliling city, sempat laa jugak kitorg road trip ke phillip island... tapikan, road trip kali ni bertema, temanya adalah: cuma pegi mana2 tempat yg x payah bayar nak masuk a.k.a destinasi budget xpon free tros... hehe... jadinye kitorg kelilingla pulau phillip tu n benti2 kat tempat yg ada lookout yg cantik2...

nampak x kat belakang tu ada ala2 Nora Elena gitu...


dekat the nobbies yg sejuk bangettttt

and untuk finale..... we went to Lake Mountain untuk main snow.... huhu.. tempat paling feveret untuk pegi main becoz its sooooo beautiful and the snow is just amazingly soft... this time around malas dah nak buat snowman, buang masa je, amik gambar ngn snowman dah siap sudah... but we did engage in a crazy snowfight yg giler dahsyat....

nak snowfight kena cari kedudukan yg strategik utk menyerang n defend

siap bukak warung ABC from fresh snow lagi...yummm

main tobogan macam budak kecik

the crew

ok, b4 ending post yg super panjang n full ngn gambar ni, nak share jugak video perjalanan kitorg yg dipenuhi dgn kebisingan dan ke'excited'an yg over.....seb baik budak2 ni bukan btol2 anak ak, kalau x dah lama kena pelangkung agaknye....hehheeh....

video

tua sudah saya

SAYA SUDAH TUA!!!!!

wow, x sangka kan.. cepat gile masa berlalu... tiba2 je dah masuk tahun 2011, tiba2 je umur pun dah naik jadi 22 tahun... in a blink of an eye, i went from being 22 weeks then 22 days then 22 months and now 22 years.. ahh.. that's life i guess

for this year, Alhamdulillah, I've received a lot of friendly messages, sms and fb all wishing me blessing for my birthday.. to everyone, thank you for remembering though I'm quite sure fb notification kinda helped a lot...hehe.. what would life be without Facebook these days sometimes i wonder...

two most sweet messages would be the ones that i got from abah n mama;

abah: Happy berday..dh besor dh ank babah

mama: Ngah, hepi besday untuk anak mama yg jebam ni

walaupun pendek je, and please ignore the 'jebam'...terharu giler sampai rasa nak nangis.. anak mama n abah ni dah besar panjang rupanya.... waaaa..... tetiba rasa nak jadi budak2 balik plak..

since my birthday falls on a friday, I had a microb prac that was super cool and exciting because, yes! our bacteria grew dgn cantik and yucky sekali..huhu... then my lab partner Shalini asked me; "so, how does it feel to be 22?" and I was like.."ummm, old!" hahah... mmg pun, the only thing I rasa adalah dah tua...

kalau ikut mama, umur 22 dah boleh kawen dah..ooopssss...alamak, nampaknye x dapatlaa nak ikut jejak langkah mama... angah calon sorg pun x nampak batang hidung lagi.. alamat nye lambat lagilaaa... xpe.. my target 24@25.. so ada masa lagi...jgn risau...

and I'm taking this opportunity to thank all my melbourne friends especially my housemates that organized a small celebration for me... waa.... walaupun xdelaa suprise sgt tapi still terharu becoz ingat kitorg 5 org je.. bile sampai2... rupanya ramai yg dah tunggu dan yg datang join... so sgt rasa blessed, rasa disayangi n rasa dihargai.. u guys THE BEST laaa...

with all my beloved friends though rasanya ni macam ada yg tercicir



buat muka terharu yg over sbb dapat kek sahara yg rasa heaven!


share ikan penyet yg rasa belacan yg dibelanja Muzek yg cun


final pose depan Bali bagus with ayin n my birthday gift (rasa kurus plak hehe)


and my cute birthday card, nak tunjuk yg blah dalam dia tapi hish, usikan mereka tu, xyahla ye menyang kat sini, nanti x pasal cipta gosip baru plak..


as for my birthday wish..all I hope is that Allah kurniakan another year of greatness and happiness, kemurahan rezeki dan keberkatan.. may all the blessings that everyone has wished me can be shared by us all.. ameenn...

Gettin it right

my new favorite song from Glee:
What have I done? I wish I could run
Away from this ship goin under
Just tryin to help out everyone else
Now I feel the weight of the world is on my shoulders


What can you do when your good isn't good enough
And all that you touch tumbles down?
Cause my best intentions keep makin a mess of things
I just wanna fix it somehow

But how many times will it take?
Oh how many times will it take for me
To get it right
To get it right

Can I start again, with my fate again
Cause I can't go back and endure this
I just have to stay and face my mistakes,
But if I get stronger and wiser, I'll get through this


What can you do when you're good isn't good enough?
And all that you touch tumbles down?
Coz my best intentions keep makin a mess of things,
I just wanna fix it somehow
But how many times will it take?
Oh, how many times will it take for me to
Get it right?


So I throw up my fists, throw a punch in the air,
And accept the truth that sometimes life isn't fair
I'll send down a wish and I'll send up a prayer
And finally someone will see how much I care


What can you do when you're good isn't good enough?
And all that you touch tumbles down?
My best intentions keep making a mess of things,
I just wanna fix it somehow
But how many times will it take? Oooh
How many times will it take for me
To get it right, to get it right?

emosi anit

There's a lot of things that I know about myself... some of those things I'm too embarrassed to say it out loud, while some things, let's just say, it won't really bother me if even the whole world knows.

One of those things is how I'm a crazy super emotional freak!

yeah, and I guess to those that know me, this would be the least surprising thing about me. I get emotional over everything and nothing. I get emotional when I'm book reading, movie watching, song listening... u name it, and I'm it. and the thing is, whenever I'm emotional (which maybe all the time) its clearly shown on my face. Zara used to always fist me whenever I get this certain reaction on my face that she's too familiar with.

a good friend, Bayern, once told me that its scientifically known that women have a larger Amygdala - the part in the brain in control of emotional reactions - compared to men and its also scientifically known that my own amygdala is far bigger than any normal woman. not that i believe him or anything but i guess i understand where he's coming from.

well, speaking about emotions, its just that for the past weeks that classes have started i just kinda feel that my head, my heart, my self, its been all over the place. up n down, high n low. everything seems to get blown into crazy proportions and as always, i find myself unable to control its direction.

hearing about some friends quitting their studies was kind of a big blow. here, we're thinking that the moment you start this so called journey, you're gonna see it to the end but destiny has its own mind. and seeing some people forced to give up is just plain sad.

being project manager for Malaysian Open Day was a really big pressure on me. the stress of all of it, the setting up, the execution, expectation was really a whirlwind. i can't even remember how many times I blew up in people's faces (which, I take this chance to apologize to anyone affected, it was in no means personal). honestly, I am proud for the success but deep down, I just think that somehow I could have done better.

see, the level of stress on my face.

then, there was the whole MASCA drama that damn, if I had to go through all that again, then just hmpphhhh*%*. If there's anything that I dislike the most, it would be being the bad guy and I'm not saying that becoz I'm such a nice person, but I just don't do cruelty. But again, as I've been told over and over again when it comes to works, your professionalism comes first, but that still doesn't mean that I can hate all this crap.

and how I wish all this craziness were only work related, but no. it had to go personal. well, i'm not gonna go into the details of it, but I kinda think i've 'dumped' a very good friend whom once upon a time I might have hoped for something more than that. that's why I don't do complicated relationship, they are just too complicated. the point is, though I feel a bit of regret, but for the sake of my own heart, maybe this is the best (I hope)

and to top it all up, i've really been self-doubting myself and this I really hate. I know I'm not a 100 percent confident person, but times when I doubt myself, the person that I am, the person I 'm going to be, well its not really something fun. we've been studying pharmacy management in class and i've been thinking more and more about my decisions, my course, my future. questions that I really don't have the answer nor do I want to bother answering.

oh yes, and not to mention that the world is nearing qiamat and I for one am really scared and terrified. and its not just Japan, its like its one disaster after the other. guess its kinda like a warning from the One up there, a reminder of how everything that happens, is all in his hands and we as humans really need to learn something from this.

on the bright side, mama n abah had a fantastic time in Indonesia and I can't wait for my parcel to arrive with all the goods and the food. also, kak lang is safe and sound back in Tanta and everyone back home seems fine. oh, and for this autumn break, i'll get to visit zara and the rest in adelaide so that should be some thing good to look up to.


being an emotional person has it perks, yes i have to agree to that, but man, for once how I just wish that I could be one of those calm, composed women who always look cool and collected. not the crazy girl who goes berserk every time in crisis. well let's just hope that as I get older (hopefully maturer) somehow, magically I can learn to take control and be less emotional and more rational.

its SMARTer then me

hari ni saya mula kelas balik... bestnye sem ni, Isnin FREE!!! jadi xdelah monday fever.. tapi xde monday fever, tuesday pun mesti kena fever jugak... liatnye laa hai nak pegi klas...

so hari ni, hari first saya jalan balik pergi uni lepas nak dekat 4 bulan jugaklah x mengexecrcisekan kaki ni... waduh2.. dia punye mengah tu... Tuhan jelah tahu... selalu2 pegi klas relax2... pandang kiri pandang kanan, tgk2 kalau2 ada mamat-mamat hot yg jogging ke... tapi hari ni, tak kuasa mak... dalam kepala asek pikir, bileler nak sampai ni... rasa macam jauh berbatu benor laa...tulah, duk kat umah x penah nye.. jangankan nak joging, nak kuar tgk taman (if u can call it that) yg dalam pagar umah sendiri pun x terbuat.. haaa, padanlaa muka...

hoooo... tapi sebenarnya nak citer pasal benda lain... sembenanya, hari ni, i went to get my new phone... kat sini, kitorg phone pakai contract.. so dah hbs 2 tahun renew laa... dapatlaa amik phone baru.. lepas tukan ni zaman canggih manggih, i pun nak laa henpon yang main touch2 je, xdelagi punat2 ni...

actually last week, sehari lepas sampai, dah pergi usha dah phone.. sampai2 je terus cakap ngn org tu "i want an iphone 4" then mamat bangla (rasanya laa, tak pun india kot) tu tanya balik, "why u want an iphone" then i pun macam.."just because..." haaa... tulah, sembenanya saya pun x tau napa laa nak sangat itepon ni... maybe sebab sume org pakai kot.. then rasa cool laa plak.. org tu pun katalah, ada lagi banyak choice lain yang cost worthy and still as good as an iphone because instead of guna apple store dia ade android utk apps dia. so terdiam jugaklaa saya... kena laa redecide balik... so the choice would be between:

iPHONE 4 VS HTC DESIRE HD VS SAMSUNG GALAXY S

mau nyanyi lagi ajai n nurul 'keliru' ni... hmmm..... mmg take time laa saya nak decide.. yelah, iphone kena bayar extra AUD 10, while yang lagi dua tu just AUD 5. memandangkan rent umah kitrg pun dah naik (500 jadi 543) kenalah blaja jimat2 kan... then saya buat laa research sikit.. ada satu review tu kata htc the best, tapi review yg satu tu jelah saya baca... alaa.. baca pun bukannya paham apa benda yg dia cakap... then pikir balik, htc tu macam gabak sangat, org kedai tu pun cakap, "its a guy's phone".. i x minat benda2 gabak2 ni... masa meeting MOD plak, sorg kawan ni pakai galaxy n sorg lagi htc... kinda liked the way samsung felt in my hands... plus dia cakap agak best laa apps android tu n its quite user friendly gak...


so the verdict went to: SAMSUNG GALAXY S

jadi hari ni, saya pegi amik... pastu bodek2 sikit laa mamat tu... dia pun kasik free for 3 months... ingat x yah bayar bil langsung 3 bulan, rupanya, x yah bayar yg extra AUD 5 tu utk 3 bulan... oklah tu.. kalau x bodek x dapat tau... then tanya dia nak beli cover n screen protector.. dia cakap beli dua2 dia nak kasi AUD 10... oklah... sekali dia check stock.. xde plak protector... jadi dia kasi cover free... pegi kedai lain plak belik protector to AUD 5.. haaa... untung mak...

ni laa hanpe nye.. cung x ? dalam gambar ni x cantik sgt sebab saya yg amik...hehe


bukan nak tayang sgt henponnye.. nak tayang student diary blkg tu.. nampak rajin sket..

tapi kan bile bawak balik... aduh... semart sangat laa phone ni... rasa diri ni plak yang kurang smart... mula2 tu x tau nak pindahkan contact camne... then bukak android market, nak try download game, ingat dh download, tapi cari2 x jumpa... x tahu dia gi mana... ni lagi best.. tgh2 kecoh2 tu, ada laa plak org kol... nak angkat kol pun den x reti... adussss... rasa teruji kepintaran.... seb baik ader muzek, housemate ku yang pintar lagi ayu... dia laa yang jadi tok guru... hisshhhh.. ni nak kena explore ni... babah suh baca buku dia... tapi seperti biasa, mestilah daku malas... alangkan buku sekolah pun malas baca apatah lagi manual henpon..

tapi kan.. sebenarnya, ni rahsia sikit... saya bukannya kesah sgt apps x apps, canggih x canggih sgt.. bukannye reti dan akan guna selalu pun.. its just that org lain pakai, kita pun rasa nak pakai gak...hehe... apalah diriku ini :)

dh boleh guna kaler2 balik


journey to the east

well, i'm back in Melbourne.... wowwee... cepatnya 3 bulan berlalu... bangun, makan, makan lagi, tidur... tup tap dah kena balik sini semula... perasaan utama: MALAS... like freakin malas giler... 3 bulan dok umah tak buat apa2 kecuali menghabiskan beras je, skang kena balik kelas plak... hai.. rasa lama benor tak berjalan, tetiba nak kena start exercise kaki plak... tadi baru laa pegi beli barang umah, kaki dah rasa lenguh2 plak deh....aduss... ni banyak kilo nak kena shed ni.. yang 2010 punya tak hilangkan lagi, ni dah nak kena hilangkan yang 2011 punya plak....

the best thing bout balik kali ni is that:

EVERYONE's HOME!!!!
its so awesome sebab rasanya lama sgt2 kitorg 5 beradik semua sekali ada kat umah... ada je sorang dua yang missing... granted lah kan, musibah kat Mesir yang bawak kak lang balik... but,hey, she's safe, everything's cool again...

sambut kak lang kat KLIA pukul 1.30 pagi..
terer x abah drive to n back again.. tgk muka kak lang, happy je dapat balik free

kak lang pun dah balik, along x start2 keje lagi, kak chik cabut asrama, adik cuma ada latihan sukan n me myself tak gheti2 balik melben, dapatlah kitorg kumpul2 ramai2...and since lama sangat dah tak kumpul2 ni, and tak tahu laa bila lagi boleh kumpul lagi, we all took a road trip...yay... rasanya adalah dekat satu semenanjung kitorg jelajah...

JOHOR-KUANTAN-TERENGGANU-KELANTAN-PERAK-JOHOR

banyak kan2... alaa.. tapi bukan kembara apa sangat.. lebih pada duduk kat dalam kereta, melalak karaoke lagu2 pop 90-an (sebab kitorg satu family so into retro), makan jajan, buah potong dalam kete, kejap2 benti R&R (mama nak terkencing) then cari tempat best nak tidur

kena hantar encot pegi hotel dia dulu baru boleh start jalan


gambar je kat depan taman tamadun Islam ganu ni, x masuk pon


makan2 candy floss dalam kete


singgah makan durian kat tepi jalan otw nak gi kuala kangsar

walaupun laa cume beberapa hari, x sampai pun seminggu kitorg dapat stay sama2, but it was worth it...dapat kumpul sama2.. dig up all the inside jokes yang kitorg je paham, makan everything together-gether, stay up at night gossiping and hati-to-bati sessions, gaduh-gaduh marah-marah... just enjoying each other.. i think just having u're family around, people who u love even though they annoy u sometimes... that's really worth cherishing u're whole life... and i just feel grateful for mine.